4. ​Identificer optimeringspotentialet

Når I har fået et overblik over jeres produktion og hvilke processer I bruger mest tid på, kan I undersøge hvor der med fordel kan optimeres og således at I minimerer spild og maksimerer værdien der tilføres produktet.

I får flest synlige forbedringer på kort tid, ved at identificere de såkaldte lavthængende frugter eller der hvor der er mest “bang for the buck”.

Her kommer LEAN principperne igen i spil, hvor målet er at eliminere spild og optimere værdistrømmen.

Vores anbefaling er, at I undersøger hvilke processer der er de mest tidskrævende og derved har det største potentiale samt hvilke processer der ikke er værdiskabende.

Typiske tiltag kunne være:​

Reducering af omstillingstider

Eliminering af unødvendige trin

Reduktion af cyklustider for nøgleprocesser

Automatisering af ensidigt gentaget arbejde​

​Vurdering af gevinster og barrierer

Nu skal I vurdere gevinsterne ved at optimere de forskellige processer i forhold til de eventuelle barrierer, der kan være forbundet med optimeringen. Eksempler på barrierer er:

Teknologiske barrierer: De tekniske tiltag der skal til for at optimere processen, findes ikke og er derfor behæftet med en vis risiko.

Økonomiske barrierer: De økonomiske investeringer der skal til for at optimere processen, er høje.

Kompetencemæssige barrierer: I har ikke de nødvendige kompetencer til at optimere processen.

Fysiske barrierer: Der er ikke plads i produktionen til at implementere de tiltag der skal til.

På den måde kan I Identificer de forbedringer der giver størst effekt med mindst mulig indsats og med de laveste barrierer.​

Strategi og Businesscase: Planlægning af Fremtidige Tiltag

Til sidst anbefaler vi, at I udarbejder en businesscase for de forskellige tiltag. En businesscase giver et klart overblik over de forventede effekter ved optimering og kortlægger de nødvendige investeringer, risici samt eventuelle fysiske tiltag, der kræves for at implementere ændringerne.

I dette step bør I udarbejde en strategi og plan for jeres fremtidige produktion. Vi anbefaler, at I både laver en kortsigtet plan (fx tiltag i det indeværende år) og en langsigtet plan (fx de næste 2-5 år), hvor I tager højde for en potentiel stigning i produktionsvolumener.​